Werknemersverhaal

"Zeker doen!": Romy over het verkorte traject naar kraamverzorgende

Romy, een enthousiaste kraamverzorgende bij Dé Provinciale Kraamzorg, is recentelijk afgestudeerd aan het verkorte traject kraamverzorgende bij de Geboortezorg Academie. Met haar 20 jaar is Romy de jongste in de organisatie, maar dat is niet terug te zien in haar professionaliteit. Ze bruist van de energie en vertelt graag over haar ervaring met de opleiding en met dit prachtige vak. 

Van maatschappelijke zorg tot kraamverzorgende

Romy maakte al vroeg kennis met het vak van kraamverzorgende. Dat is niet voor niets, want ze wist zelfs al vanaf haar tiende dat ze dit beroep wilde doen. "Toen ik vijftien was, werd ik via een docent van Scalda voorgesteld aan Krista van Dé Provinciale Kraamzorg. Via Krista mocht ik stage lopen bij Dé Provinciale Kraamzorg," vertelt Romy. "Dat gaf me een goed beeld van het werk en ik vond het meteen leuk." Na haar middelbare school besloot Romy de opleiding Verzorgende-IG / Maatschappelijke Zorg te volgen, waarbij ze een half jaar stage liep in de kraamzorg. "Toen wist ik echt dat dit het was," zegt Romy met een glimlach.

Een verkort traject tot kraamverzorgende 

Na haar stage hoorde Romy dat ze via een verkort traject bij Dé Provinciale Kraamzorg een opleiding tot kraamverzorgende kon volgen, met een gegarandeerd contract en wordt de opleiding vergoed. "Die kans heb ik meteen gegrepen," legt Romy uit. "Het was een pittige opleiding om verkort te doen maar ik was gedreven en zelfstandig , en heb ik de opleiding in 7 maanden afgerond. Ik was de enige die het traject verkort deed. Dat was soms wel een uitdaging, vooral als ik vastliep of ergens vragen over had. Ondanks dat heb ik er heel erg van genoten. Nu ik gediplomeerd ben vind ik het heerlijk om zelfstandig te werken.”

Van theorie naar praktijk

"Het grootste verschil tussen mijn opleiding Verzorgende-IG / Maatschappelijke Zorg en de opleiding tot kraamverzorgende is de verdieping in de kraamzorg," vertelt Romy. "Je leert over ziektes, wat er mis kan gaan bij de bevalling en de gevolgen van bepaalde aandoeningen. Je weet precies waarom je bepaalde controles doet." Een waardevolle les voor Romy was haar eerste bevalling, die zeer heftig was vanwege een schouderdystocie. Dat is een zeldzame bevallingscomplicatie waarbij de schouders van de baby vast komen te zitten achter het schaambeen van de moeder. "Dat was een heftige eerste ervaring, maar gelukkig kon ik goed mijn verhaal doen bij mijn praktijkbegeleider,” zegt Romy. “In de les kwam deze situatie later terug, en toen dacht ik echt: wow, dit had ik kunnen doen toen dat gebeurde. Die acute verloskunde lessen hebben echt indruk gemaakt op mij." 

Hele verschillende bevallingen

Gelukkig waren de vier andere bevallingen die Romy mocht bijwonen rustiger. Van thuisbevalling tot ziekenhuis, ze heeft het allemaal mogen meemaken. “Ze waren zo verschillend, maar allemaal zo mooi. Er was één badbevalling thuis, dat was erg speciaal om te zien. Tijdens de eerste twee bevallingen heb ik veel meegekeken. Bij de andere drie bevallingen mocht ik al wat meer taken verrichten, zoals het wegen van de placenta, het steunen van de ouders, de kraamvrouw helpen douchen, foto’s maken en helpen met de administratie.”

Ondersteuning en begeleiding

Romy geeft aan dat de praktijkbegeleider een grote rol speelde in haar opleiding. "Toen ik moeite had met een bepaald examen, heeft ze samen met mij een oefentoets gedaan," vertelt ze. “Mijn ouders waren ook een hele fijne steun tijdens de opleiding.” Ook haar collega's bij Dé Provinciale Kraamzorg waren altijd beschikbaar voor vragen en advies. "We hebben een handige groepsapp en teamoverleg om de twee maanden. Dat contact is heel waardevol," zegt Romy. “We zijn echt een hecht team en ik werd met open armen ontvangen door mijn collega’s. Ik ben dan wel het ‘broekie’ van de groep, maar ik word altijd serieus genomen.”

Trots op haar werk

Ondanks haar jonge leeftijd voelt Romy zich volwassen en professioneel in haar werk. "Ik ben pas 20, maar zo kom ik niet over in mijn werk. Ik weet alles van mijn vak en kan een gezin goed helpen. Daar ben ik trots op," deelt Romy. "Kraamzorg is echt mijn passie.” Ze vertelt wat ze zo leuk vindt aan haar werk als kraamverzorgende. “Het verschil in gezinnen vind ik mooi om te zien en de dankbaarheid van de ouders maakt het allemaal zo waard."

Toekomst bij Dé Provinciale Kraamzorg

Romy ziet haar toekomst bij Dé Provinciale Kraamzorg rooskleurig in. "Ik ben sinds diplomering zelfstandig aan het werk en ik vind het heerlijk! Ik wil lekker groeien in mijn werk, veel situaties meemaken en verschillende culturen zien. Ik ben nieuwsgierig en wil blijven leren van zowel de goede als de minder goede ervaringen. Uiteindelijk wil ik graag de partuspool in, maar eerst nog even wat ervaring opdoen als kraamverzorgende.”

Romy’s advies

Voor mensen die overwegen om de overstap te maken naar kraamverzorgende via een verkort traject, heeft Romy een duidelijke boodschap: "Zeker doen! Het is een geweldige opleiding met een mooie combinatie van werken en leren. Als je hard kan werken en zelfstandig kan leren, dan is dit echt iets voor jou." Voor het verkorte traject van 6 -9 maanden heb je wel een diploma in de zorg nodig, maar het volledige traject is ook maar 12-15 maanden. Met haar vastberadenheid en passie voor het vak, is Romy van der Zwan een inspirerend voorbeeld voor iedereen die een carrière in de kraamzorg overweegt.

Word ook kraamverzorgende bij Dé Provinciale Kraamzorg!

Geïnspireerd door Romy's verhaal? Bij Dé Provinciale Kraamzorg bieden we een verkort traject aan waarmee je snel aan de slag kunt als kraamverzorgende. Ontdek de mogelijkheden en meld je aan voor de opleiding. Samen zorgen we voor een warme en professionele start voor moeders en hun pasgeborenen.